هیچ چیز برای مشتری و فروشنده عسل خوشایند تر از این نیست که بدانند عسلی که تهیه کرده اند عسل طبیعی است .خریداران عسل چه مشتری و چه مغازه دارانی که به آنها عسل می فروشیم ، همیشه این ترس را دارند که مبادا عسل تقلبی و بی کیفیتی را خریداری کرده باشند. مطمِئنن برای مغازه داران و مشتری تشخیص عسل تقلبی و همچنین شناخت کیفیت عسل که در پایان مطلب به این مورد اشاره می کنیم یک چالش است .
شکی نداریم اصلی ترین ترس خریدار در زمان خرید عسل طبیعی، اطمینان از طبیعی بودن عسل است! بهصراحت میتوانم بگوییم; اولین قدم یافتن یک آزمایشگاه مواد غذایی است. هرچند این مورد را در ادامه برای شما توضیح میدهم، ولی یک خریدار جزء که نمیتواند وقت خود را صرف بردن عسل به آزمایشگاه کند و هزینه آن را بپردازد…! پس چه راه دیگری پیشنهاد میکنم؟! درواقع شناسایی عسل طبیعی از روی ظاهر برای همه مشکل است ، اما زنبوردار با استشمام و چشیدن عسل متوجه طبیعی بودن عسل میشود.
خوب تا الآن دو روش آسان را به شما نشان دادم؛ اما مطمئن هستم این دو روش جواب سوال شما نیست، شما به دنبال این هستید که خودتان آستین را بالا بزنید و عسل تقلبی و یا بیکیفیت را از عسل طبیعی تشخیص دهید! شما نه به آزمایشگاه و نه به زنبوردار و نه به هیچ فروشنده دیگری ازجمله خود ما اطمینان ندارید …
اگر میخواهید خودتان متوجه اصل بودن عسل شوید، باید یک یا سه تا از این 10 روشی که توضیح میدهم را استفاده کنید. هرچند این روشها علمی نیستند اما بعضی از زنبورداران بهمرور و باتجربه خود آنها را برای دیگران و ما بازگو کردهاند.
عسل تقلبی را در آزمایشگاه چطور از تقلبی تشخیص می دهند؟
همانطور که میدانید تنها منبع تولید عسل، زنبورعسل است و دیگر هیچ! از ویژگیهای مهم عسل طبیعی توجه به ساکارز (به میزان قند موجود در عسل ساکرز میگویند) آن است، شما بهراحتی میتوانید طبیعی بودن عسل کنار را بهوسیله آزمایشگاه تست کنید و اگر ساکارز آن زیر 5 بود میتوان با اطمینان گفت، عسل کنار طبیعی است. درواقع ساکارز یک عسل کنار طبیعی بایستی زیر 5 باشد و اگر بالای 5 باشد، دیگر نمیتوانید آن را عسل بدانید! ولی در چه صورتی ساکارز زیاد میشود؟! در صورتی ساکارز یا قند عسل زیاد میشود که زنبوردار از آب شکر برای تغذیه زنبورعسل استفاده کند و یا اینکه افزودنی به عسل اضافهشده باشد.
10 روش دیگر تشخیص عسل طبیعی از تقلبی
با توجه به تنوع محصولات و مناطق اقلیمی آب و هوایی بعضی از موارد را نمیتوان بنا به شرایط ویژهای استفاده کرد مثل ضخامت عسل، چسبندگی عسل و شفافیت عسل. درواقع نمیتوان 100 درصد به درست بودن موارد پی برد. ما در ادامه به 10 روش مرسوم میپردازیم تا بدون تست عسل در آزمایشگاه و زنبوردار بتوانید یک عسل طبیعی را بهراحتی آب خوردن تشخیص دهید!
عطر و بوی عسل
یکی از بهترین روشهای تست عسل طبیعی نسبت به موارد دیگر شناسایی بوی عطر گل از عسل میباشد. اگر درپوش ظرف عسل مدتی بسته باشد، هنگام باز کردن درپوش عسل بو و رایحه خوشایند گل و گیاه عسل طبیعی را میتوانید استشمام کنید، درحالیکه عسل تقلبی و مصنوعی بوی گل و گیاه خاصی نمیدهد و در بعضی موارد هیچ عطر و بویی احساس نمیشود. شما حتی با چشیدن عسل طبیعی میتوانید بوی آن را دهان خود متوجه شوید.
شکرک زدن عسل طبیعی
شکرک زدن عسل خیلی وقت است که موردبحث میباشد، من با دلایلی که ارائه میدهم به شما حقیقت را خواهم گفت و تصمیمگیری را به عهده شما میسپارم.
به عقیدهی تعدادی از فروشندههای نسل جدید ازجمله زنبورداران، عسل طبیعی باید شکرک بزند! ولی بر چه اساس این تفسیر رادارند؟! بر اساس اینکه تاجران اروپایی تصمیم گرفته اند شکرک زدن ، یکی از نشانه های طبیعی بودن عسل میباشد، هر چند این موضوع ربطی به رس زدن کم عسل ندارد! با آمار و ارقام بهاصطلاح علمی به شما نشان میدهند عسل طبیعی باید شکرک بزند…! (مثل بذرهای ترا ریخته. مثل انهدام جوجهها ، مثل مواد نگهدارنده شیمیایی و خیلی موارد دیگر…) تا جایی پیش میروند که جهاد کشاورزی ایران تحت تأثیر اروپاییان به زنبورداران بومی کشور شکر تعاونی عرضه میکنند. با این کار زنبوردار را تشویق میکنند به زنبورهای کندویی آب شکر بدهند. درصورتیکه نباید به زنبور آب شکر داد.
اگر از زنبورداران قدیمی بپرسید آیا شکرک زدن دلیل بر طبیعی بودن عسل است؟ در جواب به شما خواهند گفت خیر. ولی بهعنوان نمونه به عسل پیدا شده از زمان مصر باستان در اخبار ایران اشاره میکنم، عسلی که بعد از چندین هزار سال حالت اولیه خودش را حفظ کرده بود و اصلاً شکرک نزده بود.
تشخیص عسل طبیعی با حرارت دادن
یکی از راههای تشخیص اصل بودن عسل، حرارت دادن است، زمانی که عسل طبیعی را حرارت میدهید، بهسرعت گلوله میزند منتها حباب نمیدهد، درحالیکه عسل مصنوعی به دلیل قند و رطوبت و همچنین آب اضافی، بهسرعت حباب میدهد.
تشخیص عسل طبیعی با استفاده از ضخامت عسل
عسل طبیعی به دلیل ضخامت زیاد، بهکندی ازیکطرف ظرف بهطرف دیگر آن حرکت میکند درحالیکه عسل تقلبی بسیار سبک بوده و بهسرعت جابهجا میشود.
مزه و طعم عسل
مزه و طعم عسل طبیعی پس از میل کردن مدتزمان کوتاهی احساس میشود ولی در عسلهای تقلبی به دلیل اینکه از شیرینکنندهها برای تولید عسل استفاده میشود، طعم آن مدتزمان زیادی در دهان باقی میماند.
میزان غلظت عسل طبیعی
یکی از روشهای شناسایی عسل طبیعی این است که اگر آن رابین انگشتان خود قرار دهید غلظت آن، احساس میشود، درحالیکه عسل تقلبی به دلیل استفاده از شیرینکننده و افزودنیهای زیاد، تقریباً رقیق است. زیرا در صورت غلیظتر کردن آن در مدت کوتاهی شکرک میزند.
ته نشین شدن عسل در آب
توجه داشته باشید عسل طبیعی بدون اینکه در آب حل شود، در ته لیوان تهنشین میشود درحالیکه عسل تقلبی بهسرعت در آب حل میشود و تهنشین نخواهد شد.
شفافیت عسل
یکی از روشهای کاربردی برای تشخیص اصل بودن عسل، توجه به شفافیت آن است، از پشت شیشه عسل تقلبی بهراحتی میتوانید اشیاء را ببینید درحالیکه دیدن نور و اشیاء از پشت شیشهی عسل طبیعی غیرممکن است.
تشخیص عسل طبیعی با نان تست
یکی دیگر از روشهای شناسایی عسل طبیعی این است که مقداری از آن را بر روی یکتکه نان بمالید، عسل در همان حالت باقی خواهد ماند، درحالیکه عسل تقلبی به دلیل رطوبتی که دارد نان را خیس خواهد کرد.
تشخیص عسل طبیعی با کاغذ
کافی است چند قطره از عسل را روی کاغذ بریزید، بههیچعنوان جذب کاغذ نخواهد شد، درحالیکه عسل تقلبی بهسرعت روی کاغذ جذب میشود.
سخن پایانی
شما یاد گرفتید با انتخاب خودتان چند روش را امتحان کنید و عسل طبیعی را شناسایی کنید. درمجموع باید اشارهکنم چندین روش دیگر هستند که از زبان دیگران شنیده میشود ولی اثباتشده نیستند این موارد پرتکرار عبارتاند از:تشخیص عسل با استفاده از کبریت، تشخیص عسل طبیعی با استفاده از ناخالصیهای موجود در عسل و مورچه زدن عسل.
عسل یک ماده غذایی با ارزش است که با خواص و فوایدی که برای سلامتی بدن و انواع ماسک عسل دارد با استقبال خیلیها روبرو شده است؛ به همین دلیل بسیاری از بیماران به طبیعی بودن عسل حساسیت زیادی دارند. بنابراین با توجه به توضیحاتی که در این مطلب بیان شد. میتوانید عسل طبیعی را تشخیص دهید .
تا به اینجا هر چه گفتیم مربوط به تقلبی یا طبیعی بودن عسل می شود . ولی همه چیز به این مورد ختم نمی شود . در واقع عسل های طبیعی با توجه به نحوه تولیدشان دارای کیفیت و ارزش متفاوتی هستند . کسانی که تعیین کننده این ارزش می باشند، خود زنبوردارن هستند ، همانطور که قبلا گفتم بعضی از زنبوردارن به صورت کم و زیاد از آب شکر در فواصلی از سال زنبورهای خود را تغذیه می کنند .و برخی از زنبوردارن زنبورهای خود را با آب شکر تغذیه نمی کنند که معمولا عسل تولیدی این زنبورداران کیفیت و قیمت بالایی دارد .حالا از کجا متوجه ارزش و کیفیت این عسل ها شویم ؟ روشی که معمولا خریداران عمده عسل طبیعی انجام می دهند ،ارسال نمونه ایی از عسل به آزمایشگاه می باشد .که معمولا 2 مورد ساکارز و پرولین جز بهترین شاخص های کیفیت عسل طبیعی است . اگر فروشنده هستید و به دنبال عسل مرغوب به صورت عمده هستید می توانید با ما تماس بگیرید .
نویسنده علیرضا یوسفی
با تشکر از سایت خوبتون و همچنین فیلم قشنگی که راجب به تشخیص عسل تقلبی تهیه کردید .
خواهش می کنم . وظیفه خودمون می دونیم .
مطلبتون کامل بود و اینکه فیلم قشنگی در رابطه با عسل طبیعی ساختید .جا داره بابت اگاهی رسانی از شما تشکر کنم .
عسل طبیعی تا ساکارز ۱۰ استاندارد بحساب میاد،
ساکارز زیر ۵ دارویی
عسل کنار و گون بخاطر داشتن ساکارز خوده گیاه همیشه در آزمایشگاه ۶ یا ۷ میشه.
عسل دو مدل رسک یا شکرک میزنه، یکبار وقتی که عسل بدلیل زنده بودن آنزیمها در برابر دما عکس العمل نشون میده یعنی در جای در جای سرد شروع به رس زدن میکنه و بلعکس در جای گرم از حالت رس خارج میشه و بحالت طبیعی برمیگرده، عسل طبیعی رس بزنه مثل روغن نباتی جامد میشه و کمی نرمتر. ولی عسلی که با آب قند درست شده باشه وقتی شکرک بزنه مثل سنگ سفت میشه که با حرارت زیاد باید ذوبش کرد.
عسل های صنعتی رو اصلا زنبور ندیده، این نوع عسل از شکر و چغندر و ذوب کردن نشاسته درست میشه که هیچ وقت رس نمیزنه، بخاطر اینکه زنده نیست.
عسل رو با طعم و عطر هم نمیشه تشخیص داد چون اسانس میزنن.
عسلی که در مصر کشف شد جامد بود چون آبش تبخیر شده بود ولی خواصش از بین نرفته بود و قابل خوردن بود
آزمایش کاغذ وته نشین شدن هم رده. جواب نداده
…
بهترین راه شناخت عسل اول رس نرم دوم آزمایش در آزمایشگاه هست ، سوم بروی یک بیمار دیابتی، ( امتحان شده)
سلام .
بالاترین ساکارز عسل طبیعی کنار نهایتا تا 5 قابل قبول می باشد ، و این گفته من نیست گفته خود آزمایشگاها می باشد، و بالاترین ساکارز مربوط به عسلی میباشد که زنبورهای آن در تابستان بیشتر از شهد میوه های شیرین تغذیه کرده باشد، تا حدود 7 می باشد. و ساکارز 10 هیجوقت مورد تایید نمیباشد.
برای مورد بعدی که گفتید دو مدل عسل هست ،
بهترین تجربه شکرک نزدن عسل های وحشی بدست آمده از طبیعت است ، که هزاران سال است مورد تجربه قرار گرفته ، ولی مشکل ما روی رسوب کم عسل های پرورشی نیست. ، ولی شکرک زدن به هیچ وجه مورد تایید تجربی و علوم آزمایشگاهی نخواهد بود ، هر چند تبلیغات سود جویانه زنبورداران بزرگ غربی مبنی بر سلامت عسل های شکرک زده متاسفانه افکار بسیاری از افرادی که در این حوزه فعالیت می کنند را تحت تاثیر تبلیغات فریب کارانه ی خود قرار داده است .
راجب به عطر و طعم که اشاره کردید . این دو مورد کافی نیستن ولی لازم هستند .در واقع عسل طبیعی باید طعم و بوی گیاه و یا میوه بدهد.
روش کاغذ و ته نشین شدن عسل یک روش مرسوم است و توسط برخی زنبوردارن در گذشته تست و تایید شده . و به همین دلیل ما جز چند مورد تشخیص عسل طبیعی در مطلب بیانش کردیم است.
ولی اشاره کردم رس بستن کم عسل دلیل بر کیفیت پایین عسل نیست ، و نشانه ساکرز بالا نیست ، چون که اغلب افزودنی ها قندی نیستن و همان افزودنی های غیر قندی هستند که رسوب می کنند. و فردی که دیابتی بوده مطمئنن عسل با ساکارز پایین (قند کم ) مصرف کرده .
خیلی ممنون راجب به توضیحاتتون . من خودم مغازه دارم انشاله عسل عمده رو از شما خریداری می کنم
اینا که گفتی مقایسه آب با عسل بود ؛بهترین روش استفاده از دستگاه قند خون و آزمایشگاه است .
سلام . منظورتون از دستگاه قند خون رو درست متوجه نشدم . منظورتون دستگاه دیابته؟